lördag 5 december 2009

Just det, ja!

Förra helgen var jag ju på julölsprovning! Det var grejjer det. Hela skaran som skulle medverka ringde och anmälde sig sjuka dagen innan, så vi blev hela fyra personer! Det var alldeles lagom skönt faktiskt. Dessutom gjorde det att vi fick testa tio julölsorter istället för åtta.

Man gick ner till ett källarvalv i Gamla Stan, tillhörande Ölbaronerna. Rimligen borde det ha hetat Ölbaronen, för mannen som höll i det var ensam i sitt företag...

Det var en jättemysig, småfuktig och kall lokal. Vilket gjorde mig kissnödig ungefär direkt. Men det kändes ju orutinerat, så jag höll mig LÄNGE. Man ser ölmannen där i bakgrunden och det var precis så där han var. Ett par ben, några armar och sedan papper som spretade till höger och vänster. Han var jättebra, inte det. Bara otroligt speciell. Precis som alla som kan något om alkoholhaltiga drycker.

Så här såg det ut på bordet efter ett tag. Den ovane ölprovaren kan jag dock lugna. Det var full koll på glasen! Jag ställde alla i en viss ordning, för att komma ihåg vilken som var vilken. Däremot har jag glömt vilken som blev min favoritöl.

Det bjöds på ost och choklad till drycken också. På bilden syns mina avbitna bitar. Mycket goda. Osten heter Compt. Chokladen skulle jag gissa var en Marabou av 70% sort.

Här är hela den testade skaran! Jag tror att jag tyckte att en tysk vinteröl var bland de godaste. Den heter Winter-Beck och finns på systembolaget för 29:20 sek. Även Jämtlands julöl var fin (25:20 sek)!

Vill man dricka jul. Alltså, inte känna att det är jättemycket öl. Då föreslår jag Mysingen's Midvinteröl (30:70 sek). Den var som att dricka granbarr, kottar, glögg, pepparkakor, anis och apelsin. Samtidigt. Jul helt enkelt. Inte dåligt, inte helt genialiskt.

4 kommentarer:

Viktoria sa...

Vad roligt!

Själv vill jag gärna gå på vinprovning alternativt åka till Irland och testa några Whisky(s?). Kanske det är mer Irland som lockar... tror jag ;)

Frk S. sa...

du borde börja författa beskrivningar åt bolagets drycker.

S sa...

Viktoria: Vinprovning blir det också snart!

Whiskey-provning kan man göra här nere. Så du behöver inte åka till Irland för att prova det! Men Irland skulle vara skoj att åka till.

Ska vi göra en bloggresa kanske?!

S sa...

Frk S: Jag jobbar på det!